Városunk központi részének parkosítási programját követően felmerült az igény a történelmi események emlékhelyeinek felújítására, valamint dicső történelmi események (így az 1956-os forradalom) büszkeségpontjainak kialakítására. Az említett parkosítási programban a Római Katolikus templom mellett található parkban előkészítettünk egy ilyen emléknek méltó környezetet biztosító helyszínt. Itt került elhelyezésre egy obeliszk, mely a fenti cél megvalósításának alapjául szolgál és pályázatot nyújtottunk be Kisköre Város 1956-os Büszkeségpontjának kialakítására. Pályázatunkat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 1956-os Emlékbizottsága támogatásra méltónak ítélte és a Támogatási Szerződés megkötését követően 500 ezer Ft-ot biztosított a kivitelezésre.

Az obeliszket a történelmi eseményt méltató felirattal/idézettel láttuk el. Környezetében virágosítással, évelőnövényekkel alakítottunk ki olyan helyszínt, ahol ünnepi megemlékezések kapcsán az ünnepre érkezők  méltó körülmények között vehetnek részt az eseményeken.

A központi elhelyezkedés, a korlátlan látogathatóság miatt a látogatók száma várhatóan igen magas lesz. Szerencsére ebben a fiatalokra is számíthatunk.

A Mozdulj Kisköre Ifjúsági Egyesület tevékenysége kiterjed a város történelmi emlékeinek gondozására, így a fiatalság figyelmének témára terelése, aktív ünnepi részvétele mindig biztosított.

Az önkormányzat idősbarát tevékenysége célként fogalmazza meg, hogy minél több emberhez (így kiemelten az idősekhez is) program szinten eljuttassa a méltó emlékezés lehetőségét ezzel is erősítve a társadalmi emlékezet éberen tartását.

Hiszen tudjuk, „ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”!

„A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.”