Az adventi programsorozatunk részletei.

Főleg a gyermekeknek szól a felhívás, de idősebbek is elkezdhetik. 

A Tisza-tó

A Tisza-tavi kalandtérkép letölthető.

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb, de egyben legfiatalabb – 30 éves - tava, eredeti nevén a Kiskörei-víztározó, amely a Kiskörei vízlépcső által biztosított duzzasztás hatására jött létre. A tó Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán folyó Tiszát öleli, markáns kontúrját az árvízvédelmi töltések adják. A Tisza szabályozása előtt – az 1800-as évek első felében még igazi vadvízország volt  ezen a területen. A XIX. század második felében megkezdődött a Tisza folyó szabályozása, amit gróf Széchenyi István kezdeményezett és Vásárhelyi Pál, a reformkor legkiválóbb vízmérnöke tervezett. Második, vagy verítékes honfoglalásnak is nevezik a több, mint száz évig tartó gátépítési munkákat, melyben kiváló mérnök elődeink és a kubikusok névtelen ezrei, vagy ahogyan Jókai Mór nevezte őket, „az Isten munkásai” vettek részt (Vizeink Krónikája, 2001).

Tehát a mai Tisza-tó területét az elődeink által az 1800-as évek közepétől fokozatosan erősített árvízvédelmi töltések határolják. A töltések közötti, úgynevezett hullámtéren terül el, a mesterségesen létrehozott síkvidéki víztározó, mely magába foglalja a Tisza folyó medrét is. A víztározó az 1978. év óta különleges természeti értékké vált, mert a természet fokozatosan visszafoglalta, birtokba vette e területet, és a Tisza szabályozása előtti  tájhoz hasonló állapotok alakultak ki. A Tisza-tó háborítatlan részein régóta nem látott élővilág – flóra és fauna - telepedett meg, és valamikor őshonos, egész Európában védettséget élvező növények szaporodtak el ismét.

A tározótérben fokozatosan fejlődött ki, egy változatos, az ősi ártéri Tisza tájhoz hasonló környezeti adottságokkal rendelkező, páratlanul gazdag élővilág. Napjainkban nagy kiterjedésű nyílt vízfelületek, mocsári és hínári növényzetekkel benőtt vizes területek, holtágak, morotvák, természetes vízfolyások, fokok, öblítő csatornák, szigetek és félszigetek tarkítják, teszik változatossá és egyedülivé a 127 km2 nagyságú mesterséges tavat.

A Tisza-tó mesterséges létesítmény, lényegében átfolyásos tározó, szintjének helyzete a folyó mindenkori vízjárásának is függvénye. A duzzasztómű csak a kiskörei szelvényben tartja a vízszintet egy adott intervallumon belül, a tározó felszínének esése az érkező vízhozamtól függ.

A Tisza-tó sajátossága, hogy vízjárása szabályozható. A Tisza folyó önálló mederben (főmeder, vagy anyameder) folyik át a tározótéren. A főmederrel párhuzamosan, annak jobb és bal oldalán található az övzátonyok vonulata – ezek alkotják a szigetek és félszigetek rendszerét -, amely elválasztja a folyó medrét a tározó medencéitől.
A Tisza-tó legfontosabb jellemzője és megkülönböztető jegye a magyarországi tavaktól, a mozaikosság, vagyis a változatos és gazdag életterek sokasága. Egy-egy élettér az érintetlen természetet tárja fel a látogató előtt.

A Kiskörei Vízlépcső Kisköre község határában, a Tisza torkolatától 403,2 km-re, a jobb parton létesített 1,8 km hosszú átvágásban épült, 1967 és 1973 között. A létesítményt 1973. május 16-án helyezték üzembe (Vízügyi Közlemények, 1973). A vízlépcső három egybeépített fő létesítménye: a duzzasztómű, a vízerőmű és a hajózsilip. A középen lévő duzzasztómű mellett, a jobb parton helyezkedik el vízerőmű, míg a bal parton a hajózsilip található.

A duzzasztómű öt db, egyenként 24 m széles nyílását, maximum 11 m-es vízoszlopot tartó, elektromos vezérlésű, olajhidraulikus mozgatású billenőtáblás szegmensgát zárja le. Fő feladata a Tisza-tó vízszintjének centiméter pontosságú tartása, azaz a duzzasztás előírt szinten történő folyamatos biztosítása, szabályozása az üzemrendnek megfelelően. Tehát a duzzasztómű nélkül nem lehetne duzzasztani, duzzasztás nélkül pedig nem lenne Tisza-tó. A Tisza-tó „lelke” tehát a duzzasztómű. Másik feladata az árhullámok  levezetése az Alsó-Tisza vidék irányába.

A vízerőmű a duzzasztómű mellett a jobb parton épült, melyben négy db 4,3 m kerékátmérőjű generátorral egybeépített, percenként 107 fordulatú, csőturbina van. A turbinák maximális víznyelése 4x140m3/sec=560 m3/sec. A turbinákkal közös tengelyen üzemelnek a 7000 kVA teljesítményű generátorok, melyek összteljesítménye 28 MW. Az évente termelt villamos energia 80-110 millió kWh között van. A turbinák 2,0-10,7 m közötti vízlépcsőnél tudnak üzemelni.lyezkedik el. Hasznos belmérete 85x12 m, mellyel a IV. osztályú hajózóutakra vonatkozó nemzetközi előírásoknak felel meg. A zsilipen 1350 tonnás hajók és uszályok zsilipelhetők át. Elzárószerkezete olajhidraulikus mozgatású támkapuk, a töltés és ürítés oldalcsatornás megoldású. A hajózsilip jobb oldali falában helyezkedik el a halzsilip, amely a halvándorlások idején üzemel.

Forrás: www.kotivizig.hu - Fejes Lőrinc

A Szabadvizű Strand és Kemping   

Jelenleg zárva felújítás miatt!!

A kiskörei strand a környék egyik legjobban kiépített fürdőhelye. Egyedüli sajátossága, hogy a strand itt van legközelebb a folyó medréhez, így a hűsölni vágyó látogató szinte az élő Tiszában lubickolhat.

Az élő víz páratlan varázsa, az egyedülálló növény és állatvilág az első pillanatban rabul ejt mindenkit. Akik az aktív sportot részesítik előnyben, számtalan lehetőség közül válogathatnak:  homokfoci, ping-pong, röplabda, motorcsónak, kajak, kenu, horgászat stb.

A gyermekbarát strand ideális nyaralási lehetőséget biztosít családok részére, a gyermekjátékok mellett változatos kulturális és sportrendezvények között válogathatnak.

A kellemes időtöltés és az aktív kikapcsolódás biztosítása mellett a strand és a vendéglátó egységek kedvezmények sokaságával igyekeznek még vonzóbbá és emlékezetesebbé tenni az itt eltöltött napokat.

1986-ban nyitott meg a települési strand, s négy éven át üzemeltette a Községi Tanács. 1990-től 2000-ig két vállalkozó végezte az üzemeltetést. 2001 és 2010 között az önkormányzat, majd 2011-től ismét vállalkozói bérleményben van. 

Az utóbbi években jelentős változáson ment át a szabadvizű strand, ismét rendezett, kulturált körülmények jellemzik, amelyért rengeteg pozitív vendégelismerést kapott.

Az új bérlő két meglévő épületből alakított ki szálláshelyet, mely nagy sikernek örvendett a vendégek körében, s a bérlő a szálláshely bővítésére a strand területén nádházat is épített, amellyel szintén kulturált körülményeket tud biztosítani a megszálló vendégek számára, a jövőre nézve pedig tervezik több összkomfortos szálláshely kiépítését.

A kiskörei szabadvizű strand adott helyet az 1987. és 2011. között megrendezett triatlonversenyeknek, de nagyon sok strandfoci, koncert, különböző családi program zajlott itt, és az önkormányzat által szervezett Hal-Vad, és a Csülökfőző versenyek is itt leltek hangulatos bázisra.

Kontakt: www.kiskorestrand.hu

Vendéglátás

 

 

 

Kádár Cukrászda

3384 Kisköre, Kossuth út 24.

Tel.: 06-36/358-037, 0620/387-16-21

 

Kagyló Büfé Söröző

3384 Kisköre, Kossuth út 26.

Tel: 06-36/358-200