Kisköre rövid története

Kisköre a Tisza-tavi régió egyik legnagyobb, 2005-ben városi rangot is kapott települése. Gazdag turisztikai kínálatával, egyedi látnivalóival a környék egyik meghatározó központja.

A településtől délre éri el a Tiszát a szarmaták által 324 és 337 között épített, a Dunát a Tiszával összekötő Csörsz árok nyomvonala. A hely első írásos említése Kure alakban 1323-ban történik. Később (14-15. század) találkozunk még a Kerey és a Kywre névvel is. A Kisköre nevet 1901-től viseli, korábban a név Kis-Köre alakját használták.

A régi falu több mint 700 éves történelme során többször is elnéptelenedett. A környék falvainak jelentős részéhez hasonlóan előbb az egri, utána a szatmári püspökséghez tartozott, utóbbihoz egészen 1804-ig.

Lakosai főként református vallásúak voltak, megélhetésüket elsősorban a Tisza biztosította, de sokan kényszerültek szülőfalujuktól távol napszámosnak szegődni, hogy el tudják tartani családjukat. A település ma is őrzi a paraszti kultúra hagyományait, melyre rendszeres hagyományőrző találkozókkal emlékeznek. Késő barokk műemlék templomát 1777-ben építették. A múlt tárgyi emlékeit, a népművészeti értékeket ma egy műemlék jellegű lakóházból kialakított Falumúzeumban őrzik.

Kisköre neve országos ismertségre a Tisza II. vízerőmű megépítésekor tett szert. A létesítmény Magyarország legnagyobb vízerőműve. Az erőművet 1967-ben kezdték építeni, üzembehelyezésére 1974-ben került sor. A város életében is döntő változást jelentő létesítmény gyökeresen megváltoztatta nem csak Kisköre, de a Közép-Tisza-vidék, s  az Alföld életét is. A természet átalakításának eredményeként létrejött a víztározó, megszületett a Tisza-tó, ennek hatására rohamos fejlődésnek indult a turizmus és az idegenforgalom, ami egyre több ember számára biztosít megélhetést napjainkban.

Kisköre legfőbb turisztikai vonzereje a Szabadvizű Strand mellett több kulturális és építészeti látnivaló, ilyen például az 1777-ben épült Római Katolikus Templom, vagy a már említett Falumúzeum. A kiskörei strand a környék egyik legjobban kiépített fürdőhelye. Egyedüli sajátossága, hogy a strand itt van legközelebb a folyó medréhez, így a hűsölni vágyó látogató szinte az élő Tiszában lubickolhat. Az élő víz páratlan varázsa, az egyedülálló növény és állatvilág az első pillanatban rabul ejt mindenkit. Akik az aktív sportot részesítik előnyben, számtalan lehetőség közül válogathatnak:  homokfoci, ping-pong, röplabda, motorcsónak, kajak, kenu, horgászat stb. A gyermekbarát strand ideális nyaralási lehetőséget biztosít családok részére, a gyermekjátékok mellett változatos kulturális és sportrendezvények között válogathatnak. A kellemes időtöltés és az aktív kikapcsolódás biztosítása mellett a strand és a vendéglátó egységek kedvezmények sokaságával igyekeznek még vonzóbbá és emlékezetesebbé tenni az itt eltöltött napokat.

A Tisza-tó idegenforgalmi jelentősége miatt 2006-ban előbb Kisköre-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Tiszafüred között készült el a tavat körülölelő kerékpárút egy 13,7 km hosszú szakasza, majd 2007-ben átadták a Kisköre-Poroszló közti 23 kilométeres szakaszt is.