A kiskörei Tisza-híd vegyes használatú.Egyetlen az országban, mely egyaránt biztosítja a közúti és a vasúti forgalom átkelését is a Tiszán. Az egyvágányú, nem villamosított Kál-Kápolna–Kisújszállás-vasútvonal Kisköre és Abádszalók állomások között halad át a hídon. Az átvezetett közút szintén a két települést köti össze. A hídon egy vágányt, illetve egy forgalmi sávot alakítottak ki közös pályatengelyben, emiatt a közúti forgalmat mindkét irányból jelzőlámpák szabályozzák, a vonatforgalom áthaladását a híd mindkét felhajtóján sorompók biztosítják.

A Tisza egykori hatalmas árterületét keresztező híd jelenlegi hosszát tekintve, a Nagyrákosi völgyhíd és az Újpesti vasúti híd után, Magyarország harmadik leghosszabb vasúti hídja.

Kisköre település az Alföldön fekszik a Tisza folyó mellett. Az emberek a múltban halászattal, a XIX.- XX. Században főleg földműveléssel foglalkoztak. Egy földműves család házának berendezését, életmódját mutatja be a Tájház.
Látogatható: május 1.-től szeptember 30.-ig, hétfő kivételével minden nap.

A kiskörei templomról 1732-ben esik először említés, amikor is megjegyzik, hogy kálvinista prédikátora van, katolikus lelkésze nincs. 1761-ben a kiskörei templom a katolikusok kezébe került.

 

A Kiskörei Vízerőmű duzzasztóműve mellett található a 2014 októberében próbaüzemre átadott hallépcső, mely a Komplex Tisza-tó Projekt keretében valósult meg.

Ez az ökológiai folyosó biztosítja a vízi élőlények számára az átjárhatóságot a Tisza-tó és az alvízi Tisza folyó között.
A hallépcső szabadon látogatható az év bármely időszakában.

Neve elsőként 1323-ban Kure alakban fordult elő. Az 1332- 37. évi pápai tizedjegyzékben már Kerey néven szerepel. Az 1424. évi oklevélben viszont már Kywre név alatt népes birtokként fordul elő.

Hazánk legnagyobb vízerőműve Kisköre város határában található. Az 1973. május 16-án üzembe helyezett erőmű évente 120 000 MWh áramot termel. A vízerőművet a teljesen állami tulajdonban álló Tiszavíz Vízerőmű Kft. üzemelteti.

Alkategóriák