Polgármesteri köszöntő
KÖSZÖNTŐ

Üdvözlöm Kisköre város honlapján!

Ahol gátat vetnek az árnak, ott új érték teremtődik. A megszelidített örvényeken friss energiák születnek, amelyek lecsillapodva egy nagy közösséget szolgálnak. Hajtóerőt adnak a fél országnak, egy bámulatos mérnöki teljesítményt igazolva. Tovább...

Sikeresen állja útját a Tiszán Magyarországra érkező PET-palack- és uszadék-szennyezésnek a tavaly ősszel átadott beruházás.

A csapadékos időjárás következtében megemelkedett vízszint jelentős mennyiségű hulladékot sodort a folyó hazai szakaszára, amit a Kárpátalján és a Tisza felső szakaszán telepített kamerarendszer azonnal jelzett. Ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2020. február 3-án 10 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, valamint Vásárosnaménynál felállította az új munkagépláncot, mely a nap 24 órájában, folyamatosan gyűjti össze a szennyeződést. Az élesben most először alkalmazott berendezés február 4-én délutánig több mint 200 köbméter (kb. 59,6 tonna) vegyes PET- és kommunális hulladék továbbúszását akadályozta meg, és mindaddig dolgozik az érintett szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Felső-Tiszán – tájékoztatott honlapján a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

2004-től rendszeres a külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza-vidék folyóin, elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszán, mivel a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni.  Az árvízről-árvízre halmozódó műanyag és más szemét nem csak szennyezi a természeti értékekben gazdag tiszai tájat, de rontja a turisztikai lehetőségeket is.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tavaly június 14. és december 19. között a Kiskörei vízlépcső felvizéről 436 köbméter kommunális hulladékot (jórészt PET-palackot), 557 (erdei) köbméter tüzelőanyagként hasznosítható szerves anyagot (uszadékfát) és 8254 köbméter egyéb szerves anyagot távolított el. A magyar fejlesztésű infrastruktúrát most első alkalommal használták éles helyzetben a vízügyi szakemberek és a rendszer jelesre vizsgázott. A folyó medrét részlegesen hajókkal zárták el, majd az érkező hulladékot és uszadékot a part felé terelték és terelik, ahonnan munkagépek segítségével kitermelik, majd szétválogatják.