Polgármesteri köszöntő
KÖSZÖNTŐ

Üdvözlöm Kisköre város honlapján!

Ahol gátat vetnek az árnak, ott új érték teremtődik. A megszelidített örvényeken friss energiák születnek, amelyek lecsillapodva egy nagy közösséget szolgálnak. Hajtóerőt adnak a fél országnak, egy bámulatos mérnöki teljesítményt igazolva. Tovább...

A Tisza-parton emlékeztek a folyó élővilágának hivatalos napján egy 17 évvel ezelőtti szomorú dátumra.

A Kiskörei Vásárhelyi Pál Egyesület aktivistái a 2000. január 31-én történt tiszai ciánszennyezés, a nemzetközi hírűvé vált ökológiai katasztrófa történéseit idézték fel és azt hirdették: a Tisza folyó és a Tisza-tó újra él, növény- és állatvilága gazdag. A megemlékezés Juhász Gyula A tiszai csönd című versének elszavalásával kezdődött, majd a kikötő lépcsőjén az egyesület elnöke, Kovács Márton és Fejes Lőrinc szakaszmérnök emlékezett a krízishelyzetre.

Elhangzott például, milyen sürgős intézkedéseket hoztak meg a vízügyi szakértők a tározó védelmében. A mérgező anyag érkezése előtt a Kiskörei Vízlépcső segítségével csaknem méteres vízszintemelést hajtottak végre, ami 50 millió köbméter víz tározását tette lehetővé. A mérgező víz hullámmederben tartásáért elzárták a kiskörei tározó öblítőcsatornáit is. Ezt a víztömeget használták fel a későbbiekben a Tisza cianid-ion koncentrációjának jelentős csökkentésére. Az elvégzett intézkedéseknek köszönhetően a Tisza-tó vízfelületének 93 százaléka nem szennyeződött.

Szöveg: Szomszéd Eszter/heol.hu