Polgármesteri köszöntő
KÖSZÖNTŐ

Üdvözlöm Kisköre város honlapján!

Ahol gátat vetnek az árnak, ott új érték teremtődik. A megszelidített örvényeken friss energiák születnek, amelyek lecsillapodva egy nagy közösséget szolgálnak. Hajtóerőt adnak a fél országnak, egy bámulatos mérnöki teljesítményt igazolva. Tovább...

TESZEDD-akció: földön-vízen gyűjtötték a hulladékot az önkéntesek.

 

Ez a mai nap nem jöhetett volna létre, ha nincsenek azok, akik ezt a rengeteg szemetet eldobálták – talán Lovas Attila KÖTIVIZIG-igazgató ironikus megjegyzése alapozta meg leginkább a Tisza-parti szemétgyűjtő nap vidám hangulatát Kiskörén, ahol a megyében először indították el az országos TESZEDD-akciót. Sok tucat helyi „vásárhelyis” iskolás, civilek és a vízügy munkatársai mellett szemetet szedett a folyó melletti erdőben ezen a napon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több, mint száz dolgozója is, élükön a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárral, Dr. Makai Martinával.

A helyettes államtitkár azt nyilatkozta portálunknak: példát akarnak mutatni a diákoknak, hogy egy kormánytisztviselő nem csak az íróasztalnál dolgozik, hanem ha kell, önkéntes mozgalomban kijön a terepre, és összeszedi a szemetet, amit mások ott hagytak.

- Most már hatodik éve valósul meg ez az országos szemléletformáló akció, ami idén is négy napig tart. Tavaly már európai szinten is kiemelkedő eredményt tudtunk felmutatni, remélem, idén ez a rekord is meg fog dőlni – reménykedett Makai Martina.

Azt is megtudtuk, a földművelésügyi tárca állja az akció költségét, beleértve az ártalmatlanítást is: ez várhatóan több százmilliós kiadást jelent az államnak.

Kisköre önkormányzata részéről Takács Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, aki arról beszélt: a vízparti település nem csak egy valódi, hanem egy képzeletbeli, erős gátja is a környezet további szennyezésének, s nem csak a megújuló energia egyik fontos hazai bázisa ez a város, hanem – ahogy a TESZEDD aktivitás mutatja -  a környezettudatosságé is.

A kiskörei kulturális dolgozók nem az erdőt, hanem a vizet választották megtisztításra: a három motoros csónakkal útra kelő aktivistákat a nádasban többek között rengeteg cirill betűs műanyag flaska és vodkásüveg várta – merthogy a gát és a környéke által végleg felfogott legtöbb úszó hulladék néhány felelőtlen horgász mellett főként az ukrán határ túlsó oldaláról érkezve végzi Kiskörén. A nádasban megbújó hulladékkal az a fő probléma, hogy meglehetősen munka-, és üzemanyagigényes feladat begyűjteni, hiszen leginkább a víz felől közelíthető meg, derült ki a csónakos gyűjtésen.