Polgármesteri köszöntő
KÖSZÖNTŐ

Üdvözlöm Kisköre város honlapján!

Ahol gátat vetnek az árnak, ott új érték teremtődik. A megszelidített örvényeken friss energiák születnek, amelyek lecsillapodva egy nagy közösséget szolgálnak. Hajtóerőt adnak a fél országnak, egy bámulatos mérnöki teljesítményt igazolva. Tovább...

Vásárhelyi Pál emlékére rendezték meg a diákmegmérettetést Kiskörén. 

Kiskörén nyolcéves hagyománynak számít immár az általános iskola negyedik osztályába járó gyermekek körében meghirdetett megyei természetismereti verseny. A hatvani Kodály Zoltán Általános Iskolából érkezett háromfős csapat nyerte meg idén Kiskörén a Vásárhelyi Pál Egyesület által szervezett megyei természetismereti vetélkedő döntőjét.

A Jégmadarak tagsága, Gorda Dániel, Deim Dávid és Urbán Anna Lili sokat készült a versenyre. Kedvenc versenyszámuk a szókereső játék volt, de nagyon tetszett nekik az a feladvány is, amikor be kellett jelölniük a térképen, hol található Kisköre, Abádszalók vagy Tiszafüred. „Egy megyei versenyt megnyerni elég nagy dolog”, fogalmazott a  Deim Dávid, s azt is megígérte, hogy az ajándékba kapott mikroszkópot iskolájukba viszik, a jutalomkönyveket pedig elolvassák.

Felkészítő tanáruk, Borbás Katalin arról beszélt, visszajáró részvevőnek számít Kiskörén a győztes hatvani iskola.

- Négy évvel ezelőtt is neveztünk egy másik csapattal erre a versenyre, nagyon jól éreztük magunkat. Több hónapos munka volt, mire eddig eljutottunk, örülünk a sikernek. Iskolánk ökoiskola, ezért központi helyet foglal el nálunk a természetismeret. Más környezetismereti versenyeken is sikeresen szoktunk szerepelni, gyűjtőakciókkal hívjuk fel a gyermekek figyelmét a környezetvédelem fontosságára – mondta el a pedagógus.

A második helyen az Erdőtelki Pontyszerzők zártak, őket követte a harmadik helyen a pétervásárai Tiszakötők, majd a boldogi Jegenyék és a hatvani kossuthos Természetvédők következtek a végső rangsorban. A megyei első tízben jegyezték térségünkből a pélyi, a horti és a boconádi diákokat is.

Mint Kovács Márton iskolaigazgató, az egyesület elnöke megvilágította, nyolc esztendeje álmodták meg a versenyt.

- Olyan versenyt szerettünk volna szervezni itt Kiskörén, amely egyszerre kötődik a Vásárhelyi névhez, az iskolánkhoz, a Tisza-tóhoz és a Tisza folyóhoz. A tudásanyag az itteni vizek növény-, és állatvilágára épül, Kisköre turizmusára, illetve a vízépítő mérnök Vásárhelyi Pál életére és munkásságára. A megyei döntőt három írásbeli forduló előzte meg, s a legjobb tíz iskola csapata volt itt ma velünk – összegezte Kovács Márton.

A verseny felemelő zárópillanata idén is az volt, amikor a résztvevők és a díjak átadói – köztük a KÖTIVIZIG, az erőmű, az Ökoncentrum és a helyi önkormányzat vezetői – megkoszorúzták az iskola nevét is adó mérnök emlékművét. A megmérettetéshez kapcsolt rajzkiállítást pedig a verseny döntőjének helyt adó kiskörei szakaszmérnökségen mutatták be.