Polgármesteri köszöntő
KÖSZÖNTŐ

Üdvözlöm Kisköre város honlapján!

Ahol gátat vetnek az árnak, ott új érték teremtődik. A megszelidített örvényeken friss energiák születnek, amelyek lecsillapodva egy nagy közösséget szolgálnak. Hajtóerőt adnak a fél országnak, egy bámulatos mérnöki teljesítményt igazolva. Tovább...

16 évvel ezelőtt történt a nagy tiszai természeti katasztrófa.

Kiskörén, a Tisza-parton emlékeztek a folyó élővilágának hivatalos napján egy tizenhat évvel ezelőtti szomorú dátumra. Február első napján ugyanis a Kiskörei Vásárhelyi Pál Egyesület aktivistái a 2000. január 31-én történt tiszai ciánszennyezés, a nemzetközi hírűvé vált ökológiai katasztrófa történéseit idézték fel.

A megemlékezés Petőfi Sándor A Tisza című versének elszavalásával kezdődött, majd a kikötő lépcsőjén az egyesület alelnöke, Fejes Lőrinc szakaszmérnök emlékezett a krízishelyzetre. A gyermekek megtudhatták, milyen komoly pusztítást végzett az elszabadult cianidvegyület a Tiszában, valamint azt is, hogy milyen sürgős intézkedéseket hoztak meg a vízügyi szakértők a tározó védelmében.

A mérgező anyag érkezését megelőzően a Kiskörei Vízlépcső segítségével csaknem méteres vízszintemelést hajtottak végre, ami összesen mintegy 50 millió köbméter víz tározását tette lehetővé. A mérgező víz hullámmederben tartásának érdekében elzárták a Kiskörei-tározó öblítőcsatornáit is. Ezt a víztömeget lehetett a későbbiekben felhasználni a Tisza cianid-ion koncentrációjának jelentős csökkentésére. Az elvégzett intézkedéseknek köszönhetően a Tisza-tó vízfelületének 93 %-a nem szennyeződött, az élővilág életben maradt, s negyedével tudták csökkenteni Kisköre alatt is a cián-koncentrációt.

Fejes Lőrinc arról is beszélt, hogy a tragédia után hogyan állt helyre a Tisza vízminősége, hogyan tért vissza a folyóba élet. A folyó élővilágának megőrzése nemzeti érdek, hívta fel a figyelmet a mérnök, végezetül megkoszorúzták az összegyűlt aktivisták és diákok a Tiszát – tudtuk meg az egyesületet irányító Kovács Márton elnöktől.